Waarom zou je proberen om zelf een ontbijtkoek te maken als je er gemakkelijk eentje kan scoren in de supermarkt of bij de bakker. Wie het hier mee eens is, maakt een grote denkfout. Er gaat namelijk niets boven de smaak van eigengemaakte ontbijtkoek. En, ook niet onbelangrijk, het is heel simpel te maken.

De tekst gaat hieronder verder.

Egyptenaren lustten er wel koek van

Al in het oude Egypte werd al een soort van ontbijtkoek gebakken, maar de ontbijtkoek zoals wij die uit de winkel kennen is qua receptuur toch echt uitgegroeid tot een typisch Hollandse lekkernij. Er zijn in Nederland verschillende benamingen voor ontbijtkoek: peperkoek, pondkoek, hapkoek, snijkoek. Het hangt er maar net vanaf waar je woont, maar we bedoelen allemaal hetzelfde. Voor mij is het allemaal ontbijtkoek, want dat is de naam waar ik mee ben opgegroeid.

De tekst gaat hieronder verder.

In de koekkruiden van Molen de Hoop zit kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gember, koriander, piment, foelie en kardemom.

Koek en koek en koek

De ontbijtkoek heeft veel varianten zoals oudewijvenkoek en kruidkoek. Dat lijkt qua structuur wel op ontbijtkoek, maar de smaak ik anders. Zo zitten er in kruidkoek meer specerijen en vaak wat minder kaneel en oudewijvenkoek heeft een lichte anijssmaak. Aan onderstaand recept kun je nog allerlei lekkere ingrediënten toevoegen zoals parelsuiker, gember, kandij, chocolade of noten. Maar misschien is het wel zo gemakkelijk om te beginnen met de basis ontbijtkoek. Dan kun je die eerst goed beoordelen op de smaak. En over smaak gesproken: deze ontbijtkoek smaakt de andere dag nóg lekkerder.

Ik heb vaak ontbijtkoek gemaakt met wisselend resultaat, totdat ik het recept ontdekte op de site van Baktotaal. Daar koop ik vrijwel alle grondstoffen voor mijn baksels en hun recept is zo eenvoudig te maken, het kan echt niet mislukken.

De tekst gaat hieronder verder.

Dit heb je nodig

270 gram bloem
1 theelepel baking soda
1 theelepel koekkruiden
150 gram kristalsuiker
200 milliliter volle melk
3 eetlepels keukenstroop
1 ei

Bakpapier
Cakeblik van 20 centimeter lang

Daar gaan we

* Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven)
* Bekleed het cakeblik met bakpapier
* Meng de bloem, baking soda, koekkruiden en suiker door elkaar heen.
* Doe er de melk, keukenstroop en het ei bij en roer dit door weer door elkaar. Het is belangrijk dat je roert met een houten lepel en er niet de mixer in zet, want dan mix je er te veel lucht bij en dan wordt het een cake en geen koek. Dus alles glad roeren en dan stoppen.
* Giet het beslag in het met bakpapier beklede cakeblik.
* Bak de ontbijtkoek in 55 minuten gaar.
* Prik met een satéprikker in de koek. Als hij er schoon uitkomt is je ontbijtkoek klaar.
* Laat de ontbijtkoek eerst 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal hem er daarna uit en laat op een rooster volledig afkoelen.